Βρεφική Αυπνία

 

Προβλήματα Ύπνου

Μια από τις πιο εξουθενωτικές πλευρές στην ανατροφή των μικρών παιδιών, είναι ότι πολύ συχνά ο ύπνος τους διακόπτεται, με αποτέλεσμα να μην κοιμάστε ούτε εσείς. Πολλά παιδιά παρουσιάζουν προνήπια ύπνου στα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους. Τα περισσότερα μωρά ξυπνάνε συχνά τη νύχτα τούς πρώτους μήνες της ζωής τους και μόνο όταν το παιδί σας κοντεύει να συμπληρώσει τον ένα χρόνο, μπορείτε να περιμένετε ότι θα κοιμάστε όλοι καλύτερα. Ευτυχώς, πολλά μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί ο νυχτερινός ύπνος σε ολόκληρη την οικογένεια. Θα χωρίσουμε τις δυσκολίες του ύπνου σε δύο μεγάλες κατηγορίες, πρώτα για μωρά και κατόπιν για τα μεγαλύτερα αδέρφια.

 

Προβλήματα ύπνου στα μωρά

Τα μωρά διαφέρουν_μεταξύ τους οτην ποσότητα του ύπνου που χρειάζονται. Μερικά αρκούνται στις δέκα ώρες από τις είκοσι τέσσερις, ενώ άλλα πιθανό να χρειάζονται δεκάξι ή δεκαοχτώ ώρες. Πολλοί γονείς ανησυχούν πως κάτι θα πάθει το παιδί τους αν δε συμπληρώσει ορισμένες ώρες ύπνου. Σε γενικές γραμμές, τα μωρά κοιμούνται όσες ώρες έχουν ά νάγκη, φτάνει τίποτα να μην τα εμποδίζει. Φυσικά, αν ένα μωρό πεινάει, διψάει, κρυώνει, είναι αδιάθετο ή πονάει, η ανάγκη του θα πρέπει να ικανοποιηθεί. Μια αλλαγή πάνας, λίγο φαγητό ακόμα, ένα ρέψιμο, μια ζεστή αγκαλιά κι ένα νανούρισμα μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

Κολικός

Πολλά μωρά υποφέρουν οπό κολικό, που είναι μια σοβαρότερη μορφή αερίων. Θα καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει κολικό, όταν αρχίσει ξαφνικά να στριγκλίζει, συνήθως κατά το βραδάκι. Θα φαίνεται ολοκάθαρα ότι υποφέρει, λυγίζοντας τα γόνατα του στο στομάχι και πολύ δύσκολα θα το καλμάρετε. Καμιά φορά, το φαγητό ανακουφίζει προσωρινά τα συμπτώματα. Μια από τις διαφορές ανάμεσα στον κολικό και τις πιο σοβαρές αιτίες στομαχόπονου, είναι ότι δε συνοδεύεται από εμετό ή εντερικές διαταραχές και ανάμεσα στις κρίσεις, το μωρό είναι εντελώς καλά. Σπάνια ο κολικός κρατάει το μωρό ξύπνιο όλη νύχτα, μα εμφανίζεται πάλι μετά από διαλείμματα.

Ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των μωρών που υποφέρουν από κολικό, ξεπερνάνε το πρόβλημα πριν από την ηλικία των τριών μηνών περίπου. Βρίσκω πιο χρήσιμη θεραπεία για τον κολικό μια μικρή ποσότητα από ένα αντισπασμωδικό φάρμακο, γνωστό σαν δικυκλομίνη. Με αυτό υποχωρεί ο σπασμός του κολικού κι έτσι εξαφανίζεται και ο πόνος. Μια και ο κολικός έχει την τάση να εμφανίζεται περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ, μπορείτε να δώσετε το φάρμακο γύρω στη μισή ώρα πριν κι έτσι να τον προλάβετε. Σε πολλές χώρες, το φάρμακο αυτό μπορείτε να το αγοράσετε χωρίς συνταγή από το φαρμακείο. Αλλιώς, αν είναι απαραίτητο, θα σας το γράψει ο παιδίατρος. Τα καταπραϋντικά και τα παυσίπονα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην περίπτωση κολικού.

 

Διαφορετικές ώρες ύπνου

Μπορεί το μωρό σας να είναι απόλυτα γερό, ευχαριστημένο και να νιώθει άνετα, αλλά να μη χρειάζεται τόσο ύπνο όσο θα θέλατε εσείς. Ίσως δεν τα καταφέρνει ν' αποκοιμηθεί τα βράδια ή ξυπνάει συχνά στη διάρκεια της νύχτας ή και τα δύο. Τέτοια μωρά είναι συνήθως ζωηρά και έξυπνα, πράγμα που μπορεί να σας παρηγορήσει αν μένετε νύχτες ολόκληρες ξάγρυπνοι, όπως τόσοι άλλοι γονείς. Αν τυχόν σας πει κανείς πως το παιδί κοιμάται λιγότερο επειδή δεν του συμπεριφέρεστε σωστά, μη δώσετε σημασία γιατί δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο.

 

Τι να κάνετε

Έχω ανακαλύψει πως ο μόνος τρόπος να τα βγάλετε πέρα με τα μωρά που χρειάζονται λίγο ύπνο, είναι απλά να υποχωρήσετε στις ανάγκες τους. Είναι πολύ προτιμότερο να οργανώσετε τα βράδια σας με επίκεντρο το μωρό, παρά να ελπίζετε πως θα χωρέσει μέσα στα σχέδια σας όπως σας βολεύει. Έτσι κι αλλιώς, η επιθυμία αυτή σπάνια πραγματοποιείται και πιθανότατα θα καταλήξετε στην απογοήτευση, τον εκνευρισμό και το θυμό ακόμα. Το ίδιο, αν το μωρό σας είναι ανήσυχο τη νύχτα και θέλει συντροφιά, δεν έχει νόημα να του βάλετε τις φωνές ελπίζοντας πως θα το πάρει ο ύπνος. Ασφαλώς θα πρέπει ν' αγνοήσετε τα πρώτα ένα-δυο κλαψουρίσματα ελπίζοντας ότι θα ησυχάσει, γιατί αν ανταποκρίνεστε σε κάθε γκρίνια του, τότε θα περιμένει πάντα την προσοχή σας. Αν όμως έχει ολοφάνερα ξυπνήσει και ζητάει απεγνωσμένα την προσοχή σας ή τη σωματική επαφή, τότε αυτό είναι που πρέπει να του δώσετε. Ένα μωρό που στερείται συχνά την ικανοποίηση των αναγκών του (μέρα ή νύχτα), είναι απίθανο να γίνει ευτυχισμένος και υγιής άνθρωπος.

 

Να μια ζωντανή αφήγηση που μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρουσα:

Αφού περάσαμε έναν κρύο χειμώνα όλο ξενύχτια δίπλα στο κρεβάτι του πρώτου μωρού μας που δεν εννοούσε να κοιμηθεί, προσπαθώντας μάταια να το καθησυχάσουμε, η γυναίκα μου κι εγώ αποφασίσαμε, στην περίπτωση του δεύτερου παιδιού μας, που παρουσίαζε την ίδια κατάσταση, αντί να ξαγρυπνάμε δίπλα στην κούνια του τουρτουρίζοντας, να το πάρουμε μαζί στο δικό μας κρεβάτι. Φαίνεται ότι μάλλον είχε ανάγκη τη ζεστή, στενή σωματική επαφή, γιατί μετά μας άφησε να κοιμηθούμε αρκετές ώρες παραπάνω απ' ό,τι μας είχε συνηθίσει. Όταν πια συμπλήρωσε τον πρώτο του χρόνο, βολεύτηκε χωρίς προβλήματα στο δικό του κρεβατάκι.

Ξέρω πως μερικοί γιατροί και ψυχολόγοι θεωρούν απαράδεκτο να κοιμάται ένα μωρό στο κρεβάτι των γονιών του. Αυτό προκαλεί κάποια έκπληξη, γιατί ποτέ δεν υπήρξαν αποδείξεις πως κάτι τέτοιο είναι βλαβερό, ενώ σε άλλους πολιτισμούς σε διαφορετικά πλάτη της υδρογείου, θεωρείται φυσιολογικό. Συνήθως, όταν συμπληρώσουν τον ένα χρόνο, τα περισσότερα απ' αυτά τα μωρά μπορούν να μείνουν ευχαριστημένα στο δικό τους κρεβάτι.

 

Αν η αγκαλιά δε φέρει αποτέλεσμα

Αν όλες οι προσπάθειες σας αποτύχουν, μπορεί να βοηθήσει μια μικρή ποσότητα καταπραϋντικού, όπως τριμεπραζίνη ή προμεθαζίνη. Πρόκειται για σχετικά αβλαβή φάρμακα, που μερικές φορές όμως κάνουν το μωρό ευερέθιστο την επόμενη μέρα. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αποφεύγετε τα φάρμακα. Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για τη σωστή ποσότητα και το χρόνο που θα πρέπει να δίνετε το φάρμακο, στη περίπτωση που δεν έχετε άλλη λύοη. Οι πιπίλες και τα μαλακά παιχνίδια είναι αβλαβή και μπορεί να καλμάρουν το μωρό σας.