Καρκίνος του ήπατος

Συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος είναι δύσκολο να διαγνωσθεί στο πρώτο στάδιο γιατί τα πρώτα του συμπτώματα είναι συνήθως αμυδρά. Όπως και με κάθε άλλο τύπο καρκίνου, κι αυτή η νόσος μπορεί να προκαλέσει ένα γενικό αίσθημα κακουχίας. Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρεξης, βάρους, σε πυρετό, κόπωση και αδυναμία. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν πόνο που αρχίζει στην επάνω κοιλία στο δεξιό μέρος και φτάνει στην πλάτη και στον ώμο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αισθανθούν μια μάζα στην επάνω κοιλία. Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διόγκωση της κοιλιάς και σ' ένα αίσθημα γεμίσματος ή πρηξίματος. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν επεισόδια με πυρετό και ναυτία. Μερικοί ασθενείς εκδηλώνουν ίκτερο, μια κατάσταση που το δέρμα και το άσπρο των ματιών γίνεται κίτρινο και τα ούρα γίνονται σκούρα.

Συμπτώματα τέτοιου είδους μπορεί να προκληθούν από πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή καρκίνο του ήπατος, από έναν καλοήθη όγκο του ήπατος ή από άλλες καταστάσεις. Τα συμπτώματα πρέπει να ανακοινωθούν στον γιατρό για να γίνει διάγνωση. Υπήρξαν επίσης αναφορές για αγγεισάρκωμα ανάμεσα σε ανθρώπους που παίρνουν στεροειδή αναβολικά και αντισυλληπτικά, αν και αυτό είναι σπάνιο γεγονός.

 

Διάγνωση

Για να κάνει διάγνωση, ο γιατρός παίρνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, κάνει μια προσεκτική εξέταση και ορίζει ορισμένα τεστ. Ειδικές εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για να δει πόσο καλά λειτουργεί το ήπαρ. Εξετάσεις αίματος μπορεί επίσης να γίνουν για να εξετάσει τους δείκτες του όγκου, ουσίες που συχνά βρίσκονται σε μη ομαλά ποσά στους ασθενείς με καρκίνο ήπατος. Ακτίνες του στήθους και της κοιλιάς, αγγειογράμματα και ΟΤ δοαηδ, μπορεί όλα να είναι μέρος της πορείας της διάγνωσης. Στις έρευνες που χρησιμοποιούνται ραδιενεργά υλικά μπορούν να βοηθήσουν ν' αναγνωρίσουν τις ανώμαλες περιοχές του ήπατος. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μια βιοψία. Κομμάτι από το συκώτι παίρνεται με μια βελόνα ή κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης και ελέγχεται στο μικροσκόπιο για την παρουσία καρκινικών κυττάρων.

 

Θεραπεία

Ο καρκίνος του ήπατος είναι πολύ δύσκολο να κοντρολαρισθεί εκτός εάν ο όγκος είναι πολύ μικρός. Παρ' όλα αυτά, η θεραπεία μπορεί ν' ανακουφίσει τα συμπτώματα και να καλυτερέψει την ποιότητα ζωής του ασθενή. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει εγχείρηση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, βιολογική θεραπεία ή τον συνδυασμό όλων αυτών των μεθόδων. Επί πλέον οι ερευνητές διεξάγουν κλινικές δοκιμές για να βρουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες και καλύτερους τρόπους για τις εν χρήσει θεραπείες. Η συμμετοχή σε μια κλινική δοκιμή είναι προαιρετική για πολλούς ασθενείς.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σχετικά με τον καρκίνο του ήπατος, Μετάφραση Ιωάννης Μοσχόπουλος, επιμέλεια Ελένη χατζηζαραλάμπους, Θεσσαλονίκη 2001, Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης