Γιατί παχαίνουν τα παιδιά;

Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές που κάνουν καθημερινά τα παιδιά - από τις διαφημίσεις στο δρόμο και στην τηλεόραση μέχρι τα προϊόντα που πωλούνται στο σχολείο ή το παιχνιδάκι που κάνουν δώρο στα παιδικά γεύματα των φαστ φουντ. Η πρόκληση είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να δουν πέρα από αυτές τις επιρροές, ώστε να επιλέγουν υγιεινές τροφές ακόμα κι όταν ο μπαμπάς και η μαμά δεν είναι μαζί τους. Τα πλούσια σε λίπος και σάκχαρα και ελλιπή σε θρεπτικές ουσίες φαγητά πρέπει να καταναλώνονται σε μικρό βαθμό και πάντα να συμπληρώνονται από .τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη τους.

Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα δείτε πως η κοινωνία μας πιέζει τα μέλη της να τρώνε πολύ και να μην κινούνται σχεδόν καθόλου, κάτι που μεταφράζεται σε εκατομμύρια παχύσαρκων και υπέρβαρων ανθρώπων. Ακόμα κι αν κάποιος τρέφεται ανθυγιεινά και δεν παίρνει βάρος, το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του παθήσεις όπως φραγμένες αρτηρίες, υπέρταση, καρκίνο ή οστεοπόρωση.

Από τη στιγμή που πολλές χρόνιες παθήσεις ξεκινούν νωρίς στη ζωή, είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε τις επιλογές των παιδιών μας, όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση, από μικρή ηλικία. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα παιδιά υιοθετούν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των γονιών τους, και μάλιστα τις περισσότερες φορές τις διατηρούν και μετά την ενηλικίωση τους.

Μερικοί από τους εξωτερικούς παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία είναι οι εξής:

 • Το φαγητό θεωρείται ευχάριστο, διασκεδαστικό γεγονός και διαφημίζεται ασταμάτητα από τα ΜΜΕ
 • Τα φαστ φουντ δελεάζουν τους μικρούς πελάτες τους με παιχνίδια και διαγωνισμούς
 • Οι συσκευασίες των φαγητών και ο τρόπος που πλασάρονται στα ράφια προσελκύουν τα παιδιά
 • Οι μερίδες που προσφέρονται στα εστιατόρια είναι μεγάλες, ενώ συχνά δεν υπάρχουν υγιεινά πιάτα στους καταλόγους τους
 • Τα παιδιά συχνά τρώνε έξω από το σπίτι
 • Στα σχολεία πωλούνται αμφίβολης ποιότητας φαγητά
 • Η αξία που δίνεται στο να είναι κανείς αδύνατος συχνά υποκινεί τη δίαιτα που καταλήγει σε κραιπάλες
 • Οι κακές διατροφικές συνήθειες μιας οικογένειας και οι λανθασμένες απόψεις της για την υγεία
 • Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου
 • Τα παιδιά μένουν μόνα τους στο σπίτι μετά το σχολείο
 • Κάνουν καθιστική ζωή (περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή κ.λπ.)
 • Εμπόδια στην άσκηση (για παράδειγμα, γειτονιές χωρίς πεζοδρόμια κ.λπ.)

Είναι μια δύσκολη κατάσταση τεράστιες επιρροές από τις διαφημιστικές εταιρίες, έλλειψη χρόνου, πιεσμένη ζωή και η επιθυμία μας να κάνουμε τα παιδιά μας χαρούμενα. Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε αυτούς τους παράγοντες και τα αποτελέσματα τους, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να τους αντιμετωπίσετε.

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να αποκτήσει παιδιά, μέρος της ευθύνης -όπως το σχολείο που θα πάει ή το ποιος θα το διαβάζει -πρέπει να είναι όχι μόνο η παροχή φαγητού αλλά και η ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής. Αυτός ο στόχος είναι το ίδιο σημαντικός με οποιονδήποτε άλλο θα θέσετε ως γονείς. Οι σημερινοί φρενήρεις ρυθμοί της ζωής έκαναν τις οικογένειες να αφήσουν την κουζίνα τους για το γωνιακό εστιατόριο, η οδήγηση αντικατέστησε το περπάτημα και η τηλεόραση το παιχνίδι. Έτσι, η θέση μας όλο και δυσχεραίνει. Ωστόσο οι γονείς μπορούν να ελέγξουν και να επέμβουν στην υγεία του παιδιού τους αμέσως μόλις αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ίσως αναρωτιέστε πώς θα αλλάξετε την κατάσταση κοιτάζοντας τον παραπάνω τρομακτικό κατάλογο παραγόντων. Μπορείτε, ωστόσο, να το κάνετε. Μόλις καταλάβετε τα ύπουλα μηνύματα με τα οποία βομβαρδίζονται καθημερινά τα παιδιά σας και την εμμονή του πολιτισμού μας με το φαγητό, θα μπορέσετε να βοηθήσετε και τα παιδιά να τα συνειδητοποιήσουν. Εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να αρχίσετε να παρατηρείτε, να συζητάτε και να αντιστέκεστε σε αυτές τις επιρροές. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα και παίζοντας. Για παράδειγμα, αν παίξετε το «βρες το κρυμμένο μήνυμα» στις έντυπες διαφημίσεις, τις τηλεοπτικές σειρές και στα διαφημιστικά σποτάκια, θα διασκεδάσετε και θα βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

Ο χρόνος είναι άλλος ένας σοβαρός παράγοντας. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται για ουσιαστικές συζητήσεις πάνω στις πολιτιστικές επιρροές και τις υγιεινές συνήθειες, για τις οποίες θα μιλήσουμε σε αυτό το βιβλίο. Έχετε τη δυνατότητα να περνάτε μία ή έστω μισή ώρα παραπάνω την ημέρα με το παιδί σας; Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να ασκηθείτε και να παίξετε μαζί του ή να μαγειρέψετε κάτι υγιεινό στην κουζίνα. Αναλάβετε λιγότερες υποχρεώσεις ώστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας. Αν θέλετε μια απλούστερη ζωή, αναζητήστε την. Καθορίστε τις προτεραιότητες σας. Αποκτήστε τον έλεγχο της ζωής σας και κάντε ό,τι είναι σημαντικό τώρα. Σκεφτείτε τι θα σας ικανοποιούσε και τι θα σας γέμιζε. Κάντε αυτές τις ιδέες στόχους και κάθε εβδομάδα προσθέτετε στο ημερολόγιο σας ένα ή περισσότερα πράγματα που θα (τας φέρουν πιο κοντά σε αυτούς τους στόχους.

Για τους περισσότερους γονείς, σχεδόν τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να έχουν μια καλή σχέση με τα παιδιά τους. Το να μαγειρεύετε μαζί στην κουζίνα είναι ένας ιδανικός τρόπος να σας ανοιχτούν και να σας μιλήσουν τα παιδιά. Το ότι μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν θρεπτικά φαγητά είναι χρήσιμη γνώση, εκτός βέβαια από την ίδια την εμπειρία που αποκτούν. Μπορείτε επίσης να ξεφυλλίσετε τα περιοδικά ή να δείτε τηλεόραση μαζί για να τους εξηγήσετε τις διαφημιστικές στρατηγικές και τα τεχνάσματα των εταιριών.

Ωστόσο ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσετε το παιδί σας καλύτερα είναι να γυμναστείτε παρία. Δοκιμάστε με μια βιντεοκασσέτα με γυμναστική και χορό, κάντε ένα περίπατο, πετάξτε ένα χαρταετό ή κάντε ποδήλατο.

Αυτοί είναι οι πιο εύκολοι τρόποι να διαμορφώσετε το μυαλό και το σώμα του παιδιού σας και συγχρόνως να δυναμώσετε τη σχέση σας. Δραστηριότητες σαν αυτές «μιλούν» πιο δυνατά από τις λέξεις. Τα παιδιά βλέπουν πως πιστεύετε τόσο στον υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να κάνετε θυσίες. Αυτό είναι το πιο δυνατό μήνυμα απ' όλα. Ας δούμε από κοντά τις επιρροές που αναφέραμε προηγουμένως. Η αντίληψη σας γι' αυτές και η απόφαση να τις καταπολεμήσετε είναι το πρώτο βήμα προς ένα σωστό τρόπο διατροφής. Όταν οι γονείς κατανοήσουν τη δύναμη και την επίδραση που ασκούν οι εταιρίες τροφίμων στην υγεία και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας τους, θα απαιτήσουν αλλαγές.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σώστε το παιδί σας από την Παχυσαρκία - 7 Βήματα για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά σε ένα ανθυγιεινό κόσμο, GAYLE POVIS ALLEMAN, M.S., R.D. , ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, έκδοση ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003